Beba stalno ima grčeve, napinje se, stenje, plače i vrišti

Kako bismo vam što više olakšali korištenje aplikacije LittleDot, pripremili smo za vas učestalo postavljana pitanja kako bi imali informacije na jednome mjestu. Obratite nam se s povjerenjem i isprobajte on-line konzultacije stručnjaka

Moja beba stara 2 mjeseca od prvoga dana ima grčeve, stalno se napinje i stenje. Zadnjih dana grčevi su malo popustili, ali djevojčica po cijele noći stenje i napinje se čak i dok spava. Stalno ima vjetrove, i to nekada napravi bez problema, a nekada uz plač i vrisku. Do prije dva tjedna imala je redovitu stolicu, ali od tada je neredovita, izostane po tri dana, a kada se pokaka, stolica nije tvrda i obilnija je. Beba je isključivo dojena i ne podrigne svaki put poslije jela jer zaspi. Dajem joj malo čaja za probavu (kamilica, komorač, anis), također joj dajem BioGaia kapi,probala sam i s čajem od komorača i s masažicama, ali ništa ne pomaže, stenjanje i napinjanje je konstantno. Na trbuhu nikako ne želi ležati, noktima grebe kako bi se uzdigla ili okrenula. Više ne znam što da radim. Možda negdje griješim. Molim vas za savjet.

Najvjerojatnije se radi samo o dojenačkim kolikama, koje su uistinu bolne i kod nekih beba jako intenzivne. Najintenzivniji su tijekom prva tri mjeseca života, ali kod neke dojenčadi mogu trajati i duže. Uz isključivo dojenje, stolice mogu biti i svakih 7 dana. Nastojite da se beba podrigne nakon svakog obroka, masirajte joj trbuščić, na koji možete stavljati i nešto toplo. Postoje i vježbice za bebe koje pate od grčeva. Ako to ne pomogne, pokušajte preparatima protiv grčeva koji nisu isključivo probiotici. Ako ni to ne pomaže, valja se obratiti pedijatru i učiniti dodatnu dijagnostiku.

Pitanja i odgovori

Bilježite bitne trenutke u razvoju i životu djeteta

Besplatno preuzmite aplikaciju LittleDot kojom možete pratiti razvoj Vašeg djeteta, navike spavanja, hranjenje te sve ključne trenutke u njihovom životu.

Možda te zanima:

Neka često postavljena pitanja roditelja

Moja kći ima 15 mjeseci i još uvijek ju dojim. Dobivam prijateljske savjete da je velika i da treba prestati s dojenjem. Bojim se kako ću to izvesti

Smijem li bebi 3,5 mjeseca davati jabuku i mrkvu u kašici ili kuhano kao sok?

Curica od 5 i pol godina nema stolicu po nekoliko dana. Terapija ne pomaže

Kome se obratiti za pomoć? Sin dobi 4,5 godina kaka u gaćice i nikako ga odviknuti od toga. Molim preporuku.

Partneri