Moj sin duže vrijeme diše na usta, a kao beba je imao upalu uha i bronhitis, mora na operaciju. Je li to jedino rješenje?

Kako bismo vam što više olakšali korištenje aplikacije LittleDot, pripremili smo za vas učestalo postavljana pitanja kako bi imali informacije na jednome mjestu. Obratite nam se s povjerenjem i isprobajte on-line konzultacije stručnjaka

Poštovana, moj šestogodišnji sin već duže vrijeme noću i danju diše na usta. Kao šestomjesečna beba imao je upalu uha. Isto je tako jednom imao upalu grla. Navršivši 18 mjeseci, imao je prvi spastični bronhitis. Prosječno bigodišnje imao bronhitis 2-3 puta. Tako je bilo sve do prošle godine, kada više nije imao bronhitis za trajanja prehlade, viroze ili nečega drugoga. Tada bi mu samo curio nos i promuknuo bi (pretpostavljam da je u pitanju laringitis). Zadnju virozu, prije otprilike dva mjeseca, prebolio je lako i najbrže od svih ukućana. Kako je i dalje disao na usta, odlučili smo otići na pregled otorinolaringologu na Rebro, gdje ga je liječnik pregledao malom kamerom i postavio ovakvu dijagnozu: „Fiber: adenoidi opstruiraju 90% hoana; RNS: sluznica mirna, sekrecija serozna; OFS: ždrijelo mirno. Vrat slobodan. Dg: HAL Th: adenoidektomija, fiziološkom ispirati nos. Molim naručiti se na zahvat.“ Iskreno nisam za operaciju ako nije nužna. Molim vas da mi pojasnite je li ova dijagnoza ozbiljna i opasna za moje dijete. Je li operacija jedino rješenje? Zahvaljujem vam na odgovoru.

Kao što ste i sami shvatili, jasan je uzrok zbog kojeg dijete diše na usta. Ako ima česte respiratorne infekte tijekom jeseni i zime, valja učiniti operativni zahvat. Ako je inače zdrav, pa samo povremeno hrče noću, može se pričekati, jer što je dijete starije, vegetacije se mogu smanjiti i u starijoj životnoj dobi simptomi postupno nestaju.

Pitanja i odgovori

Bilježite bitne trenutke u razvoju i životu djeteta

Besplatno preuzmite aplikaciju LittleDot kojom možete pratiti razvoj Vašeg djeteta, navike spavanja, hranjenje te sve ključne trenutke u njihovom životu.

Partneri