Zašto se kruta hrana ne smije dati bebi prerano?

Kako bismo vam što više olakšali korištenje aplikacije LittleDot, pripremili smo za vas učestalo postavljana pitanja kako bi imali informacije na jednome mjestu. Obratite nam se s povjerenjem i isprobajte on-line konzultacije stručnjaka

Zašto se kruta hrana ne smije dati bebi prerano?

Krutu hranu također ne treba davati prerano. Ako beba nije na prsima, s uvođenjem nadohrane može se započeti i nakon navršenog 4. mjeseca, ali bebe koje su isključivo dojene trebale bi s nadohranom početi u dobi od 6 mjeseci. Prije toga beba nije zrela. Naime, kad se beba hrani krutom hranom, mora sjediti, jer bi se u protivnom zagrcnula. Sjedenje se uspostavlja oko 6. mjeseca života. Dalje, dobro je da ima i koji zubić kako bi lakše usitnila krutu hranu. Pri hranjenju krutom hranom važni su žvakanje, usitnjavanje i gutanje, dok su pri dojenju ili kada se beba hrani na bočicu u funkciji potpuno drugi mišići. Naravno, s nadohranom ne treba ni dugo čekati jer što se kasnije počne uvoditi, moguće je da beba odbija bilo koju dugu hranu osim mlijeka, što u starijoj životnoj dobi nije dobro. U tom slučaju izostaje navikavanje na raznoliku i krutu hranu u onom razdoblju kad je to fiziološki najprimjerenije.

Pitanja i odgovori

Možda te zanima:

Neka često postavljena pitanja roditelja

Beba je u zadnjih par dana imala je blago povišenu temperaturu i odbija uglavnom ručak i večeru. Nervozna je, smiri se samo kad joj je četkica za zube u ustima.

Kako znati koliko je dovoljno dojenja prijevremeno rođenoj bebi?

Koje pretrage obaviti kod dvogodišnje djevojčice kako bi se utvrdilo opće stanje organizma, organa i krvi nakon čestog korištenja antibiotika?

Sin na nožnom palcu ima blago crvenilo s malom količinom blijedozelenog gnoja

Partneri